Το χωριό μου. Οικολογικά εγκλήματα και ανεύθυνη δράση υπευθύνων.

Στων σκιών τα απάνεμα βάθη γογγύζει ο ρότορας.
 
Η ηχώ του λικνίζεται στις απάνεμες πλαγιές που καλύπτουν με μια ζεστασιά και με μια δροσιά έναν μικρό οικισμό.
 
Πριν απο μερικά χρόνια ο οικισμός αυτός είχε ως στολίδι την υσηχία και ως καμπανάριό το κελάηδημα των αηδονιών τα χαράματα. Αυτή η ομορφιά χάνεται πια ενώ στην θέση των πουρναρόμορφων πλαγιών που έβλεπε ο καθείς διάσπαρτα γελάδια και πρόβατα, σήμερα αρχίζει και διαφαίνεται ο βιασμός της φύσης.
 
Εύκολο κέρδος και γρήγορη διακίνηση αδρανών υλικών είναι η πηγή του κακού και η Νομαρχία της Δράμας ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕ ούτε στο ελάχιστο να προστατέψει την εικόνα και το μικροκλίμα μιας περιοχής ο οποία αποτελεί πλέον πηγή αγροτουρισμού ο οποίος υποκινείται από τους δρόμους του κρασιού και από λίγα αρπακτικά τα οποία κάνουν τις φιγούρες τους εμπρός στον γητευτή τους. Συχνά βλέπω την πίκρα στους θεατές του βιασμού αυτού οι οποίοι θλίβονται για την εικόνα που προδιαγράφεται πάνω από το πευκόδασος το οποίο αποτελούσε την ομορφιά της περιοχής εκείνης. Ακόμη αναρωτιέμαι πως  επέτρεψε η Νομαρχία και το δασαρχείο σε ένα χώρο όπου θα μπορούσαν να αναπτυχθούν ποδηλατόδρομοι πολύ εύκολα, όπως και στα άλλα πευκοδάση της περιοχής, να δημιουργηθεί αυτός ο σωρός των αδρανών υλικών και να στολίζονται με άσπρη σκόμη πλέον τα δέντρα που χρειάστηκαν περίπου 45 χρόνια ζωής για να μεγαλώσουν σε μια περιοχή η οποία θυσιάστηκε αφού θα μπορούσε να ορίσει κάπως μεγαλύτερο αγροτικό κλήρο εκείνα τα χρόνια. Οι υπογραφές ορίστηκαν από διαβεβαιώσεις ότι ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΣΙΑΣΟΥΝ το πευκόδασος και έτσι ορίστηκε η εγκατάσταση η οποία τελικά άλλαξε πορεία.
 
ΚΑΙ ΟΜΩΣ πεζοί και ποδήλατα αποτελούν τον ορισμό κινδύνου ατυχημάτων αφού αναγκάζονται να περιφέρονται στους ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΥΣ δρόμους γύρω από τα χωριά, οι οποίοι δεν επιτρέπουν την κίνηση των οικολογικών αυτών οχημάτων αλλά και των πεζών. Οι πεζοί από την άλλη αδιαφορούν για τα οχήματα που συχνά αναπτύσσουν ιλιγγιώδη ταχύτητα και κάποιες φορές θρηνούμε θύματα ευτυχώς πολύ σπάνια.
 
Οι κάτοικοι εδώ και αρκετά χρόνια προστάτεψαν το Πευκόδασος εκείνο το οποίο κάποτε τους πλήγωσε, αφού έβλεπαν ότι έχαναν δυνατότητα αύξησης αγροτικής παραγωγής από τις ακατάλληλες εκτάσεις που τους δόθηκαν, όταν υπήρχαν καλλιεργήσιμες εκτάσεις που αντί να διανεμηθούν δενδροφυτεύτηκαν. Αντίθετα μεγάλες εκτάσεις μένουν άγονες αν και θα μπορούσαν εκείνες να δενδροφυτευτούν και να ορίσουν με περισσή ομορφιά περιοχή κοντινότερη του οικισμού.
 
Η διαφωνία των λίγων ευαίσθητων κατοίκων επισκιάστηκε από την σοφιστική τεχνική η οποία εκδηλώθηκε με την κατηγορία της παρεμπόδισης εργασίας ανθρώπων που θα μπορούσαν να εργάζονται σε κάποιες πλαγιές λίγο πιο πέρα και όπου δεν θα υπήρχε τόσο φανερός βιασμός της φύσης. Κατηγόρησαν ευαίσθητους ανθρώπους ότι δεν ήθελαν την δημιουργία θέσεων εργασίας όταν ΟΥΔΕΜΙΑ νέα θέση δημιουργήθηκε, αλλά απλά μεταφέρθηκαν από αλλού στην περιοχή μας κάποια λατομεία που θα μπορούσαν και πάλι να λειτουργούν, αλλά κάπου αλλού και όπου ΔΕΝ ΘΑΕΝΟΧΛΟΥΣΑΝ.
 
Πριν από λίγα χρόνια υπήρξε ένα έγκλημα το οποίο όρισε την απογύπνωση από τα χαλήκια και την άμμο του ξεροπόταμου. Οι διαμαρτυρίες ορίστηκαν ΜΟΝΟ από γύο ανθρώπους οι οποίοι ενήργησαν για να προστατέψουν τα συμφέροντα του Δήμου τους. Κέρδισαν κάτι το απειροελάχιστο αλλά και αυτό ήταν εξαιρετικά σημαντικό αφού χαλικοστρώθηκαν κάποιοι αγροτόδρομοι οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνταν ούτε από τους Γεωργικούς ελκυστήρες ΔΩΡΕΑΝ. Ήταν το μόνο που μπορούσαν να ζητήσουν. Εκδιώχθηκαν αργότερα ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ τα λατομεία από τον ξηροπόταμο ο οποίος έγινε ορμητικός και είναι ευτύχημα που δεν υπήρξαν θύματα τόσο καιρό, αν και παρέσυρε ήδη αρκετά οχήματα. Έλεγε κάποτε ο πατέρας μου ότι συχνά όταν άρχιζε η ροή δεν προλάβαιναν να περάσουν απέναντι. Τώρα η ορμή είναι ακόμη μεγαλύτερη αφού η ροή είναι πια κατευθυνόμενη.
 
Σήμερα βλέπω και πάλι να χαράσονται οι βουνοπλαγιές των απέναντι βουνοκορφών στις οποίες σύντομα θα εκγατασταθούν οι ανεμογεννήτριες οι οποίες θα έχουν ταυτόχρονα μία ομορφιά και και μία ασχήμια. Μόνο που στην περίπτωση αυτή υπάρχει ένα έργο πνοής ενώ στην περίπτωση των Λατομείων υπήρξε μία παραπλάνιση ανθώπων οι οποίοι υπέγραψαν και επέτρεψαν υπό την σοφιστική επιρροή ορίζοντας αποστάσεις ασφαλείας από τον οικισμό που που ΔΕΝ ΤΗΡΗΘΗΚΑΝ. Η αιολική ενέργεια είναι επιθυμητή και αυτό γιατί είναι οικολογική, παρά την μετατροπή ης εικόνας των βουνών με την τοποθέτηση των τεραστιών γεννητριών αυτών. Εδώ κάπου θα μπορούσε να αντιδράσει μια ομάδα οικολόγων και να παρεμποδίσει την τοποθέτηση γιατί πχ μπορεί να περνούσε από εκεί ένα ζαρκάδι ή μια αρκούδα, ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ για τις συνέπειες στην μείωση των αερίων του θερμοκηπίου που θα επιτευχθεί. Αναλόγως οι οικολογικές οργανώσεις ορίζουν εγκλήματα τα οποία εκδηλώνονται από ΑΣΥΝΕΤΗ δράση.
 
Αυτά τα λίγα με περισσή θλίψη για την κατάντια που όρισαν ορισμένοι για την περιοχή μου. Ίσως στο μέλλον φωτογραφήσω την περιοχή και εμπλουτίσω την καταχώρηση αυτή με φωτογραφίες που θα δείχνουν τον βιασμό της φύσης που περιέγραψα.

6 Σχόλια to “Το χωριό μου. Οικολογικά εγκλήματα και ανεύθυνη δράση υπευθύνων.”

  1. πιστευω πως μερικες φωτογραφιες θα μας διαφωτιζαν περισσοτερο. Παντως τα εργα αμμοληψιας και θραυστων πρεπει να γινονται με σεβασμο στο περιβαλλον. Αλλα στο Ελλαντισταν ο καθενας αρπαζει οσο περισσοτερο μπορει!

  2. Γιώργης Says:

    Θα γίνει σύντομα φίλε μου. Η περιοχή δεν είναι ιδιαίτερα όμορφη, αλλά και η λίγη ομορφιά της που προήλθε από το στόλισμα με το πευκοδάσους σήμερα έχει γίνει μία θλιβερή εικόνα από το σύνολο τνω λατομείων.Κανείς πλέον δεν θέλει να πλησιάσει την περιοχή και αυτό γιατί φοβάται τα φουρνέλα που ΣΥΝΕΧΩΣ σκάζουν. Έχει γίνει ήδη έγγραφη καταγγελία και μαζεύτηκαν υπογραφές διαμαρτυρόμενων πολιτών για το ΑΙΣΧΟΣ της απόφασης της Νομαρχίας αφού ΟΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ πως παραπλανήθηκαν τότε οι άνθρωποι που υπέγραψαν. Θα σας δείξω με μια νέα καταχώρηση που ήταν αρχικά ορισμένη η περιοχή για τα λατομεία και που έφτασε σήμερα.

  3. Καλησπέρα συνοδοιπόρε Γιώργη.Ειλικρινά πονά η καρδιά μου ακούγοντας πως ένα ακόμα μέρος της Ελλάδας λεηλατείτε έτσι αισχρά!!!Μπορείς να κάνεις πάρα πολλά…Να γράψεις ένα κείμενο και να το στείλει παντού….Από Νομαρχεία έως το γραφείο του πρωθυπουργού.Διότι πρώτα ο κίνδυνος για τους ανθρώπους, αλλά και για τα οικήματα εάν είναι κοντά στο λατομείο, μετά το μικροκλίμα και στο τέλος η ίδια η φύση…. Να είσαι πάντα φωτεινός, χαρούμενος, δημιουργικός.Άννα

  4. Είναι φορές που η φύση εκδικείται… Μα και άλλες φορές απλά υπομένει..τον βιασμό της από τον άνθρωπο… Με θλιβερές εικόνες… Καλό σου απόγευμα.

  5. Γιώργης Says:

    H Νομαρχία είναι ενήμερη ήδη για την αντίδραση των πολιτών. Για αυτούς δεν υφίσταται θέμα αν και … σε λίγο θα προσθέσω μερικά στοιχεία επί της υπόθεσης η οποία ήδη έχει διαβιβαστεί εγγράφως σε όλους τους αρμοδίους και από ότι με έχουν ενημερώσει.

  6. ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ…..ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑΞΗ……………..ΑΧ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ………!!!!!!!……….ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΟΥ ΓΙΩΡΓΗ..

Σχολιάστε